Helyi időjárás

Mit szállított Buj határába az a giga kamion, ami csak este 7 és reggel 6 óra között közlekedhetett?


Szinte varázsütésre kinőtt a kukorica- és napraforgó ültetvények között a földből egy transzformátor-alállomás Buj határában.
A létesítmény első transzformátorát hétfőn állították be a helyére. A munkálatokat a helyszínen megtekintette Biczók András, a megrendelő-beruházó Mavir Zrt. elnök-vezérigazgatója is.

A lakosság és az ipari üzemek áramellátásának biztonsága érdekében tavaly nyáron elkezdődött Buj határában egy transzformátor-alállomás építése. A beruházás jelentős állomásához érkezett, ugyanis hétfőn a helyére állították az alállomás két hatalmas transzformátora közül az elsőt, de akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy beültették az egyik „szívét”.
A transzformátor beépítésének fontosságát jelzi, hogy a nagyon összetett, nagy precizitást igénylő műveletet a helyszínen személyesen nézte meg Biczók András, a megrendelő-beruházó Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. elnök-vezérigazgatója. Vajon a buji alállomás hol foglal helyet a Mavir Zrt. energiaellátásában? – kérdeztük meg az energetikai szakembert.

Fontos láncszem
– A Mavir Zrt. az elmúlt években az energiaellátás biztonságán dolgozott, hiszen ez az alapvető feladata, s ennek az egyik letéteménye a hálózat¬építés. Fontos számunkra, hogy a Kelet-Magyarországon megtörtént fogyasztási változásokra – gondolok a Nyíregyháza környéki nagyipari befektetők számának növekedésére – megfelelő választ adjunk, az energiaellátás biztonságát egy újabb alállomással fokozzuk, ami immár a harmincötödik az országban – magyarázta Biczók András. – Ez a buji alállomás egy hosszú láncolatnak az egyik igen fontos láncszeme. Az a három magyar-szlovák vezeték, amit az elmúlt évben készítettünk és az idén átadtunk, pont azt a célt szolgálják, hogy Kelet-Magyarország ellátásán javítani tudjunk, a Rimaszombat-Sajóivánka vezeték egyik leágazása lesz a Nyíregyháza-Buj alállomás.
Van-e oka annak, hogy éppen Buj határában épül a beruházás?
– A hálózatszámítás, a hálózattervezés pontos mérnöki munkát igényel. A kollégák hosszú és nagyon alapos számítások alapján határoznak a régióról, azon belül pedig a helyi adottságok döntenek a végleges helyszínről.
Szabolcsbákáról érkezik
Mennyire lesz korszerű ez az alállomás annak függvényében, hogy 2021-et írunk?
– Azt gondolom, hogy a Mavir Zrt. valamennyi alállomására, a most épülőkre pedig többszörösen igaz az, hogy modernek, korszerűek. Az alállomások távirányításúak, a budapesti rendszerirányítási központból működtethetők. Van helyi személyzetünk is, akik kijönnek rendszeresen megnézni, ellenőrizni az eszközöket, a beállításokat, ha valamilyen probléma van – mondta az elnök-vezérigazgató.
A Nyíregyháza és Buj nevéhez köthető létesítményt zöldmezős beruházásként építi a Magyar Villamos Művek (MVM) Csoport leányvállalata, az MVM XPert Zrt. A munkálatok tavaly nyáron kezdődtek, a befejezés tervezett határideje 2022. január 30. A beruházás teljes költsége meghaladja a 8 milliárd forintot.
– Az itt látható transzformátor tulajdonképpen egy összeszerelt kazántest, amibe beszerelték a gyárban a vasmagot és a tekercset, ami a transzformáció fizikai alapját képviseli. Erre a kazántestre még nagyon sok mindent kell felszerelni, például hűtésautomatikát, szivattyúkat, hűtőventillátorokat, vagyis itt a helyszínen nagyon sok külső szerelést igényel még, az üzembiztonság érdekében. – tájékoztatta lapunkat Bene Róbert, az alállomási divízió igazgatója. – A mintegy 4 hektár területű alállomásra két 400 kilovoltos távvezetéken érkezik az áram a szabolcsbákai alállomásról, ahol az Ukrajnából érkezett 750 kilovoltos feszültséget 400 kilovoltra transzformálják. Bujon ez az érték 132 kilovoltra csökken, s az energia innen a csillagszerűen kapcsolódó további alállomásokra (Felsőzsolca, Józsa, Nyíregyháza–Lego-gyár, Sajószöged) jut el. A hétfőn beállított 250 megavoltamperes transzformátor a tápiószelei gyárból érkezett, speciális nehézszállító járművön éjszakánként.
 

 

Névnap

Ma 2023. június 05., hétfő, Fatime és Fatima napja van. Holnap Norbert és Cintia napja lesz.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A honlap gépi fordítása

Ki olvas minket

Oldalainkat 285 vendég böngészi

Naptár

<-  Június 2023  ->
HK SzCs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Ma van az év 156. napja Szökőév? - Nem! -
Hétköznap/hétvége: Hétköznap

Idő: 22 óra, 38 perc.
Internetidő: 901 (Swatch)
Időszámítás: Nyári
Horoszkóp:
Ikrek (május 21. - június 21.)
Horizontal SlideShow Module v1.8 by JT.